Serialul noua lege a Educaţiei lansează grila de toamnă

andronescu-56700Ministerul Educaţiei şi al permanentei schimbări a finalizat Proiectul privind noua Lege a educaţiei urmand a fi prezentat Parlamentului.(sursă Gardianul)

Ce se schimbă în şcoli :

Bacalaureatul va avea trei probe scrise şi două teste orale. Încet, încet examenul de BAC ori va dispărea de tot ori elevii vor propune singuri materiile la care vor să fie examinaţi, de exemplu Literatura Messenger (Buzznews, mass-uri celebre, Istoria Statusurilor contemporane) probele orale constând în comentarii ale blogurilor celebre şi subiect la alegere dintr-o manea celebră -- analiză text

Învatamântul va primi minimum sase la suta din PIB-ul anului respectiv, Cercetarea, minimum unu la suta, iar scoala se generalizeaza la 13 clase, din care 11 obligatorii, cuprinzând si grupa pregatitoare, potrivit proiectului Legii educatiei nationale.

Proiectul de act normativ prevede ca, în scopul realizarii finalitatilor educatiei si formarii profesionale prin sistemul national de învatamânt, se generalizeaza învatamântul de 13 clase, cuprinzând grupa mare, pregatitoare pentru scoala si nivelurile de învatamânt primar si secundar.

Învatamântul obligatoriu este de 11 clase si cuprinde grupa mare, pregatitoare pentru scoala si clasele I-X. Obligatia de a frecventa învatamântul preuniversitar, la forma de zi, înceteaza la vârsta de 18 ani.
Autorizarea provizorie si acreditarea programelor de studii se realizeaza distinct pentru fiecare forma de învatamânt, limba de predare si pentru fiecare loc geografic în care se desfasoara procesul de învatamânt al institutiei respective.
Elevii vor fi evaluati la nivelul scolii la sfârsitul claselor a II-a, a VI-a si a X-a si la nivel national la finele claselor a IV-a, a VIII-a si la bacalaureat, dar si la începutul fiecarui an de învatamânt. Pentru Bacalaureat, candidatii vor sustine trei probe scrise si doua evaluari orale.
Statul va aloca fiecarui nou-nascut echivalentul a 500 de euro în scop educational, într-un cont de depozit deschis la trezoreria statului pe numele copilului, bani putând fi scosi numai de catre titular la vârsta de 14 ani si numai pentru achizitia de tehnica de calcul sau finantarea studiilor.
Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învatamânt este cuprins între cel mult 20 de ore pe saptamâna la învatamântul primar si cel mult 30 de ore pe saptamâna pentru învatamântul secundar.

Această nouă lege a Educaţiei este lansată concomitent cu apelul făcut de Barak Obama (preşedintele SUA) către elevi  : „Stay in school and work hard. I expect great things from each of you.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *