Calculul pensiei..

veniturile-din-pensia-de-statNe-a parvenit la redactie urmatorul mail. Genial. Statul loves you !

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).

Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.
Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.
Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni . Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!

Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani . Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei . Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?

De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni?

sursa poza

4 thoughts on “Calculul pensiei..

 1. Desi vad ca este din martie, acum am vazut acest articol.
  Mi s-a pus pata si am calculat ce zice nenea asta despre Gigel. Si situatia e mai imputita decat a constatat individul.
  Din aproape in aproape am calculat salariul brut al angajatului si, implicit, contributiile care se calculeaza si se retin din acesta ca sa vad de unde si pana unde a ajuns la 1100 lei salariu net angajat. Deci…
  Din salariul brut al angajatului se scad CAS=10,5%, CASS=5,5% si somaj 0,5% rezultand asa-zisul salariu brut impozabil (nu stiu daca e corecta denumirea, dar asa i-am zis eu).
  Din suma rezultata se scade cel putin deducerea de baza (250 lei) rezultand un asa-zis salariul net impozabil si apoi se aplica impozitul de 16%.
  Impozitul se scade din salariul brut impozabil si rezulta salariul net angajat.
  Urmand aceste reguli, dar luand-o de la coada la cap, mi-a rezultat un salariu brut angajat de 1511,26 lei.
  Deci, Gigel va avea 0,823126 puncte de pensie rezultate din impartirea salariului sau brut (1511,26 lei) la salariul mediu brut stabilit de Legea 12/2010 (1836 lei).
  Pensia bruta de care va beneficia Gigel de la 65 ani inainte va fi de 0,823126 x 732,8 (valoarea punctului de pensie in 2010) adica fabuloasa suma de 603,19 lei. Fiind mai mica de 1000 lei, este si pensie neta. Cu ocazia asta vedem că pensia lui Gigel reprezinta 39,9% din salariul lui.
  De unde vine aceasta pensie? De la bugetul asigurarilor sociale care, la randul lui, este alimentat de doua contributii. Una este venita de la angajat (10,5%), una de la angajator (20,8% pentru conditii normale, dar poate fi 25,8% pentru conditi deosebite, respectiv 30,8% pentru conditii speciale). Sa zicem conditii normale, ca speciale suna cam rau in perioada asta.
  Deci, bugetul asigurarilor sociale este alimentat cu 10,5% de la angajat si inca 20,8% de la angajator. In cazul nostru, 158,68 lei + 314,34 lei = 473,02 lei.
  Eu propun un studiu pe toata perioada de activitate a lui Gigel. Sa presupunem ca acesta termina facultatea plus masterul la 24 ani. Pana la 65 ani (ca Gigel este barbat, nu?) in numele lui se contribuie, teoretic, cu aceasta suma la bugetul asigurarilor sociale timp de 41 ani. Rezulta 232.725,84 lei.
  Daca impartim aceasta suma la pensia lunara rezultata mai sus (603,19 lei) inseamna ca Gigel ar putea sa-si sustina pensia de stat din propria contributie timp de aproape 386 luni. Adica, rotunjit, 32 ani. Adica pana la 97 ani.
  In realitate, speranta de viata la nastere a barbatilor din Romania este, conform celor mai recente statistici, de 68 ani, adica Gigel va beneficia doar de 3 ani din cei 32 ani la care normal ar avea dreptul. Interesant nu?
  Si-atunci replica lui Bram Boon data lui Oancea in 2008 nu este justificata?
  (Pentru necunoscatori. Dupa ce ING a castigat competitia pensiilor private obligatorii, la un seminar, Mircea Oancea i-ar fi spus pe un ton rautacios lui Bram Boon: acum ca aveti o cota importanta de piata sa va vad de ce sunteti in stare? Bram Boon i-ar fi replicat: romanii au putut vedea pana acum de ce a fost in stare sistemul public de pensii. Vor vedea si care sunt avantajele unei pensii la ING.)
  Deci, care ar fi “randamentul” pensiei de stat a lui Gigel?
  Daca el mai traieste inca 3 ani dupa pensionare inseamna ca din cei 232.725,84 lei adunati pentru el, nu va beneficia decat de 21714,84 lei, adica 9,33%!!!
  Rezulta foarte clar ca investitia lui in pensia din sistemul public ii aduce o pierdere de 90,67%!!!
  Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
  Dar Gigel, baiat destept, n-a asteptat sa vada aceste calcule si a facut atat pensia privata obligatorie, cat si cea facultativa la ING. La prima are pana acum un castig mediu anual de 20,3%, iar la a doua a castigat in ultimul an 26,7%. O fi bine, o fi rau?
  Daca tinem cont ca inflatia a fost anul trecut de 4,74% nu exista nicio îndoială că este un câştig clar. Dacă suntem atât de paranoici să mai comparăm cu pensia de stat, se poate considera că este un câştig fabulos. Să nu uităm că în plină criză, fondurile de pensii din România au avut cele mai bune randamente din Europa.
  Pentru cei care încă mai cred în pensia de stat, nu uitaţi ce vă spun:
  1. Există un mit: pensia de stat este sigură. Adevărat, dar doar pe jumătate. Este sigură că există, nu şi cuantumul ei.
  2. Sunt două momente-cheie în viitor: 2027, respectiv 2032. Adică, anul când femeile nascute in 1967 vor iesi la pensie, respectiv anul cand barbatii născuţi în acelaşi an vor iesi la pensie. Daca acum sistemul public de pensii şchioapătă, ce se va întâmpla atunci când o masă de angajaţi (mult mai mare decât până atunci) vor trece în tabăra pensionarilor?
  În concluzie, nu mai staţi pe gânduri. Făceţi-vă o pensie privată, făceţi-vă o asigurare de viaţă cu componentă de pensie, dar puneţi nişte bani deoparte pentru pensia voastră. Vor veni vremuri grele.
  Să nu ziceţi că nu v-am spus.

  A comentat pentru voi,
  Analiticul

 2. buna ca gluma, dar o prostie ca matematica! CAS-ul este 10,5 %, deci la 1100 lei e 110 lei, nu aproape 500. in felul asta suma totala de aproape 30 mii lei se strange in 22 ani, nu in 5. apoi, cu o leafă mizeră nu vei primi pensia medie, ci tot o pensie mizeră. ca sa ajungi la o pensie medie, cred ca inca 15 ani de munca sunt numai buni. deci ideea de principiu pe baza careia se stabilesc pensiile e destul de corecta. asta nu scuza insa modul execrabil in care statul administreaza banii respectivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *